egzama neden olur



Egzamayı Nasıl Önleyebiliriz?

Birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkan egzama, cildi kurutarak kaşıntı ve kabarmaya neden olabilir. Kış aylarında ve soğukta nemin azalmasına bağlı olarak daha sık görülen egzama tedavisinde sorunun kaynağının belirlenmesi önemlidir. Egzamayı önlemek için bazı pratik adımlar atılmalıdır.

Uygun olmayan sabunlar egzamaya neden olur
Tıbbi adı “dermatit” olan egzama, cildi kurutan, kaşıntı ve kabarma şeklinde kendini gösteren bir deri hastalığıdır. Toplumda oldukça sık görülen ve çeşitli türleri bulunan egzama, birden fazla nedenden dolayı görülebilmektedir. Egzamanın en önemli nedenleri alerjik reaksiyon, kuru cilt ve strestir. Ayrıca uygun olmayan sabunların kullanılması, toz ve bazı kimyasalların cilt ile teması egzamaya neden olabilir. Bununla birlikte, egzamanın kesin nedeni tam olarak bilinmemektedir ve fiziksel uygunluğun da bir etkisi olduğu düşünülmektedir. Ev hanımlarında, kuaförlerde, temizlikçilerde ve meslekleri gereği cildi kimyasallara maruz kalan kişilerde daha sık görülür.

Egzamanın 5 önemli belirtisi
Vücudun çeşitli yerlerinde kızarıklık.
Cildin kuruması nedeniyle belirginleşen kaşıntı.
Özellikle geceleri bölgenin kaşınmasına bağlı olarak cildin gerilmesi ve çatlaması.
Zamanla ortaya çıkan küçük, sıvı dolu kabarcıklar.
Deride başlayan döküntüler ve kabuklar
Ellerde, ayaklarda, bacaklarda ve kafa derisinde egzama Kızarıklık, kaşıntı, pullanma ve yanma hissi gibi belirtilerle kendini gösterir. Kuru cilt ilk belirtilerden biridir. Egzama bölgesi kaşındığında görüntü ağırlaşır. Semptomlar çizik nedeniyle art arda devam eder ve kısır döngü nedeniyle rahatsızlıklar kendini yeniler.

Egzama teşhisi için yama testi yapılmalıdır.

Egzamanın teşhisi dermatologlar tarafından yapılan fizik muayene ile konulabilir. Teşhisi netleştirmek için bir yama testi (yama) yapılır. Düşük konsantrasyonlarda alerjenik maddeler şüpheli hastaların arkasına yapışır. Cildin cilt ile teması halinde alerjen maddelere tepkisi 48 ile egzama tedavisi 72 saat arasında ölçülür. Test sırasında kişi duş almamalı ve terlemeye neden olabilecek faaliyetlerde bulunmamalıdır. Bu süre zarfında alerjik ilaç kullanılmaz, aksi takdirde test negatif çıkacaktır. Bu sürenin sonunda test bölgesinde kızarıklık, şişme ve yırtılma meydana gelirse uygulanan maddenin alerjik bir etkisinin olduğu ortaya çıkacaktır.

Risk faktörlerinden kaçınmak önemlidir
Egzamanın kesin bir tedavisi yoktur. Egzama tedavisi yapılırken bu soruna neden olan faktörlerden uzak durmak oldukça önemlidir. Derinin hangi maddeye karşı reaksiyon geliştirdiği belirlenmeli ve kaynağa yönelik tedavinin ilk aşamasına geçilmelidir. Tedavide kortizonsuz immünosupresif ilaçlar, cildi rahatlatacak pansumanlar ve lokal kortikosteroid merhemler kullanılır. Nötr sabunlar, güneş koruyucu kremler, nemlendiriciler ve egzama şampuanları rahatlama sağlayacaktır.

Egzamadan kurtulmanın yolları
Egzamadan kurtulmanın yolları
Egzamaya karşı korunma önlemleri
Egzamaya aday olan kişilerin bulundukları ortam yeterli nem ve sıcaklığa sahip olmalıdır.
Odalar sık sık havalandırılmalıdır.
Duş sıklığı mevsime göre ayarlanmalı, her gün banyo yapılmamalıdır. Banyoda cildi tahriş eden ovma ve mendiller kullanılmamalı ve su asla çok sıcak olmamalıdır. Banyodan sonra tüm vücut uygun nemlendirici ürünlerle nemlendirilmelidir.
Duşta ve yüzün günlük el yıkamasında nötr sabunlar kullanılmalıdır.
Bağışıklık sistemini destekleyen besinler tüketilmeli ve düzenli egzersiz yapılmalıdır.
Egzamaya neden olan alerjeni kullanmak gerekiyorsa teması engelleyen eldiven kullanmak gerekir.
Uyku saatlerinde yatak odasında toz içeren kilim, battaniye gibi eşyalar bulundurulmamalıdır.
Her gün yeterli miktarda su içilmelidir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *